Založ si blog

Utečte pred zimou do Senegalu

Senegal, klenot západnej Afriky, je doslova nabitý všetkým, čo si viete predstaviť pod pojmom dokonalá dovolenka v Senegale. Táto exotická krajina obmývaná Atlantickým oceánom uspokojí aj tých najnáročnejších návštevníkov. Väčšina z nich sem mieri za príjemným teplým počasím, krásnymi piesočnatými plážami, divokou prírodou, skvelou kuchyňou a jedinečnými pamiatkami. Pridajte sa k nám pri objavovaní krás tejto očarujúcej krajiny.

Africká dedina S baobabmi a chatrčou

Jednou z najväčších predností Senegalu je nepochybne jeho nedotknutá príroda. Nájdete tu rozsiahle púšte, baobabové plantáže, savany, široké rieky, nádherné pobrežie Atlantického oceánu a mangrovové močiare. Príjemné tropické podnebie priťahuje viac ako 300 slnečných dní v roku. Od mája do novembra je tu obdobie dažďov, ktoré v decembri vystrieda obdobie sucha, keď denné teploty často dosahujú až 38 °C. Väčšina turistov mieri na vysnívané pláže.

Riu Baobab Pláž

Senegal ich má na svojom 500 kilometrov dlhom pobreží určite čo ponúknuť. Vody Atlantického oceánu sú tu príjemne teplé. Krásne pláže s jemným bielym pieskom lemované palmami nájdete napríklad v La Somone. Pobrežné zátoky a útesy plné pestrého života sú splneným snom potápačov. Na juhovýchode krajiny sa nachádza horská oblasť Fouta Djallon s nádhernými vodopádmi.

Milovníci zvierat by mali navštíviť národný park Niokolo-Koba na juhovýchode Senegalu, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO. Návšteva parku je možná len so sprievodcom. Žije tu viac ako 80 druhov cicavcov, 330 druhov vtákov a mnoho plazov a obojživelníkov. Ak budete mať šťastie, uvidíte leopardy, hyeny, byvoly, šimpanzy a levy. Očarujúca príroda sa nachádza aj v delte, ktorú tvoria rieky Bandiala, Saloum a Diombos. Príroda tu na rozľahlej ploche 180 000 hektárov hýri mnohými farbami. Žije tu 560 000 vtákov. Ak nastúpite na tradičnú farebnú loď, otvorí sa pred vami tajomné vtáčie kráľovstvo. Ďalším jedinečným prírodným úkazom je Ružové jazero, ktoré sa nachádza 30 km od metropoly Dakar. Tmavoružová farba vody je spôsobená prítomnosťou riasy Dunaliella salina. Jazero s rozlohou 3 km² sa nachádza v blízkosti Atlantického oceánu, od ktorého ho oddeľujú len piesočné duny. Vďaka vysokému obsahu soli je voda veľmi hustá, takže si môžete ľahnúť a relaxovať ako v Mŕtvom mori. Práve na brehu tohto jazera sa pravidelne končí posledná etapa legendárnej Rallye Dakar.

Senegal ponúka turistom veľké množstvo zaujímavých miest. Jednou z najznámejších je nepochybne metropola Dakar. Toto najzápadnejšie africké mesto sa dostalo do povedomia širokej verejnosti vďaka organizovaniu prestížnych pretekov terénnych vozidiel a motocyklov – Rallye Paríž-Dakar. Centrom tohto kozmopolitného mesta je Námestie nezávislosti. Tu si môžete vychutnať pravú atmosféru Senegalu. Neďaleko námestia sa nachádza Chambre de Commerce Gouvernance alebo Prezidentský palác, obklopený starostlivo udržiavanými záhradami. Väčšina obyvateľov Senegalu sú moslimovia, takže aj v hlavnom meste nájdete mešitu doslova na každom kroku. Medzi najkrajšie patrí bohato zdobená mešita Grande postavená v roku 1964. Jeho 67 metrov vysoký minaret si nemôžete nechať ujsť. V blízkosti mešity sa pravidelne konajú trhy so širokou ponukou ovocia, zeleniny, suvenírov a umeleckých výrobkov.
Neďaleko Dakaru sa nachádza Zelený mys – najzápadnejší bod celej Afriky. Neďaleko sa nachádza ostrov Gorée, ktorý je zapísaný na zozname kultúrneho dedičstva a je známy Domom otrokov. Práve sem smerovali milióny otrokov z celej Afriky za svojím neľahkým osudom. Na prvom poschodí domu sa nachádza múzeum mapujúce túto smutnú kapitolu ľudských dejín. Jedinečnú koloniálnu atmosféru si môžete vychutnať v mestečku Saint-Louis, kde sa počas roka koná množstvo tradičných hudobných festivalov.

Pamätník africkej renesancie, 49 metrov vysoká bronzová socha muža, ženy a dieťaťa v Dakare, Senegal

Tu najlepšie spoznáte nekomplikovanú a priateľskú povahu Senegalčanov. Sami seba radi nazývajú krajinou Teranga, čo v preklade znamená pohostinnosť. Úradným jazykom je tu francúzština, ale v turistických destináciách sa bez problémov dohovoríte anglicky. Miestni obyvatelia nemajú problém pozvať cudzincov na večeru. Uvoľnená atmosféra vládne aj na miestnych trhoch, kde si môžete kúpiť ručne tkané koberce, umelecké diela z kože alebo dreva. To všetko sprevádza živá hudba. Každý deň tu hrajú energickí pouliční hudobníci svoje temperamentné melódie a miestni obyvatelia ich počúvajú a často na ne aj tancujú.

K jedlu neodmysliteľne patrí aj hudba a tanec. Senegalská kuchyňa sa považuje za jednu z najchutnejších v Afrike. Prelínajú sa v ňom vplyvy severnej, západnej, francúzskej a portugalskej Afriky. Medzi jej hlavné potraviny patria ryby, kuracie a baranie mäso, morské plody, strukoviny, vajcia, sladké zemiaky, ryža, arašidy a kus kus. To všetko lahodne dochutené mnohými druhmi čerstvých a sušených byliniek. V zime očakávajte menší výber ovocia, ktorý sa obmedzuje na citrusy, banány, melóny, papáju a kokosové orechy. Ostatné ovocie, ako sú jablká, hrušky a hrozno, sa do krajiny dováža, čo má výrazný vplyv na ich vyššiu cenu. Moslimská viera prísne zakazuje konzumáciu bravčového mäsa. Takmer v každom stánku s jedlom môžete ochutnať šťavy z manga, zázvoru, ibišteka alebo baobabu. Zo semien baobabu sa vyrába aj sladená múka, ktorá sa hojne používa v miestnej kuchyni. Káva a čaj sa pijú bez mlieka. Tu si môžete vypiť pohár obľúbeného palmového vína na zdravie a ďalší krásny deň v raji.

Senegalské jedlo Thieboudienne varená ryža a ryba so zeleninou

OMÁN – IDEÁLNA DESTINÁCIA NA DOVOLENKU V ZIME

20.09.2022

Než začnete premýšľať o tom, akými vianočnými darčekmi najlepšie potešíte svojich blízkych, skúste sa na chvíľku zasnívať. Predstavte si chvíle strávené pri priezračne čistom mori, príjemné letné teploty, temnú nočnú oblohu plnú tých najžiarivejších hviezd, dramatické púštne scenérie, luxusné hotelové rezorty aj všadeprítomnú vrelú atmosféru. [...]

Dovolenka v zime? Karibik je jasná voľba!

14.12.2021

Máte chuť z tej zimy na Slovensku ujsť na nejaké teplejšie miesto? Mám pre vás skvelý tip! Spravte si výlet do Karibiku. Priemerná teplota od novembra do marca sa tam pohybuje okolo 25℃, takže máte istotu, že sa na slnku neuškvaríte a zároveň si stále môžete užiť „hrátky” vo vode. V tomto období však treba brať do úvahy podmienky vstupu do jednotlivých krajín a [...]

10 NAJLEPŠÍCH HOTELOV PRE RODINY S DEŤMI NA MALORKE

27.11.2021

Láka vás predstava rodinnej dovolenky na Malorke? Gratulujeme k skvelému výberu! Letoviská na najväčšom z Baleárskych ostrovov ponúkajú jedinečnú kombináciu turistických atrakcií, príjemnej atmosféry, širokých piesočnatých pláží, slnkom vyhriateho mora, vynikajúcej kuchyne a hotelových rezortov, v ktorých sa malí cestovatelia budú cítiť ako v raji. Zafiro Can [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

travelco

Aktuality a zaujímavosti zo sveta dovoleniek

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 25118x
Priemerná čítanosť článkov: 3140x

Autor blogu

Kategórie