Založ si blog

OMÁN – IDEÁLNA DESTINÁCIA NA DOVOLENKU V ZIME

Než začnete premýšľať o tom, akými vianočnými darčekmi najlepšie potešíte svojich blízkych, skúste sa na chvíľku zasnívať. Predstavte si chvíle strávené pri priezračne čistom mori, príjemné letné teploty, temnú nočnú oblohu plnú tých najžiarivejších hviezd, dramatické púštne scenérie, luxusné hotelové rezorty aj všadeprítomnú vrelú atmosféru. Dovolenka v Ománe premení váš koniec roka na rozprávku tisíc a jednej noci.

Al Fanar hotel


Možno vás napadne porovnanie s o poznaní turistickejšími Spojenými Arabskými Emirátmi. Hoci sa Omán nachádza v ich tesnom susedstve, zhodné rysy by ste u týchto dvoch krajín hľadali len ťažko. Tam, kde Dubaj láka svojimi nablýskanými mrakodrapmi, svetovými rekordmi a luxusom, odpovedá Omán nežným pôvabom púštnych oáz, bohato zdobenou arabskou architektúrou, divokou krásou arabských koní, vôňou kadidla i atmosférou, ktorá si vás podmaní.

Muscat


V Ománe, ležiacom v juhovýchodnej časti Arabského polostrova, vás v decembri namiesto mrazivých rán a snehových prehánok, privítajú príjemné letné teploty a vody Indického oceánu, prehriate na úžasných 26 °C. Od all inclusive dovolenky v Ománe vás delí len zhruba šesťhodinový let, ktorý môžete venovať napríklad štúdiu prekvapivo pestrej histórie tohto malého sultanátu. Najstaršiemu nezávislému štátu v arabskom svete vládne od roku 1744 rodina Al Said, vďaka ktorej má Omán povesť najbezpečnejšej krajiny v arabskom svete.
Nemusíte mať strach, že by ste na dovolenke v Ománe museli svoj čas tráviť len v areáli vášho luxusného hotelového rezortu. Bez obáv vyrazte za poznaním. Okrem vyprahnutej púštnej krajiny a stoviek kilometrov belostných pláží, kde s trochou šťastia narazíte na kriticky ohrozené korytnačky zelené, vás tu prekvapia stáda divokých tiav, voľne rastúce kadidlovníky i samozrejmosť s akou vás v tunajších dedinkách pozvú k bohato prestretému stolu. Zabudnite na strach z potápania a vydajte sa preskúmať fascinujúci svet pod morskou hladinou. V tyrkysovo modrých vodách Indického oceánu môžete okrem početných kŕdľov pestrofarebných rybiek uvidieť aj majestátne veľryby či skupinky delfínov. Najmenších cestovateľov poteší nielen príjemne prehriata voda, ale aj pozvoľný vstup do mora.

Wadi Tiwi

Kúzlo Ománu nájdete nielen v tajuplnom tichu dún Wahibskej púšte, ktoré sa zvoľna prelievajú do Arabského mora, ale aj v malebných horských dedinkách. Opustená dedinka Ghúl stráži vstup do rovnomenného kaňonu. K najpôvabnejším dedinám patrí aj Al Hamra s typickými hlinenými domčekmi alebo Misfat al Arbyeen s terasovitými políčkami na ktorých pod horúcimi slnečnými lúčmi dozrievajú manga, granátové jabĺčka, jablká, papája aj niekoľko druhov banánov. Nezabudnite si urobiť snímku na niektorej z tunajších vyhliadok, na ktorých sa pred vami otvorí úchvatný panoramatický výhľad do divokej horskej krajiny.

Púšť Khali


Všetky šťavnaté vône a chute Ománu nájdete pokope na niektorom z tradičných trhov. Tie najlepšie sú bezpochyby v centre starobylej metropoly Maskat, ktorá vám uchváti jedinečnou arabskou architektúrou, krivolakými uličkami, nádhernou mešitou sultána Kábůsa, pevnosťou Nizwa i hradom Džabrín. Nezabudnite sa zastaviť v niektorej z mnohých miestnych kaviarní, nechajte sa viesť vôňou kávy a pochutnajte si na šálke skvelej kahwy – silnej kávy s kardamómom, ku ktorej tu neodmysliteľne patria medovo sladké datle, čerstvé ovocie a príjemne plynúci hovor. Omán premení váš koniec roka na nezabudnuteľné dobrodružstvo, z ktorého sa vám zatočí hlava aj bez kvapky alkoholu.

Utečte pred zimou do Senegalu

11.10.2022

Senegal, klenot západnej Afriky, je doslova nabitý všetkým, čo si viete predstaviť pod pojmom dokonalá dovolenka v Senegale. Táto exotická krajina obmývaná Atlantickým oceánom uspokojí aj tých najnáročnejších návštevníkov. Väčšina z nich sem mieri za príjemným teplým počasím, krásnymi piesočnatými plážami, divokou prírodou, skvelou kuchyňou a jedinečnými [...]

Dovolenka v zime? Karibik je jasná voľba!

14.12.2021

Máte chuť z tej zimy na Slovensku ujsť na nejaké teplejšie miesto? Mám pre vás skvelý tip! Spravte si výlet do Karibiku. Priemerná teplota od novembra do marca sa tam pohybuje okolo 25℃, takže máte istotu, že sa na slnku neuškvaríte a zároveň si stále môžete užiť „hrátky” vo vode. V tomto období však treba brať do úvahy podmienky vstupu do jednotlivých krajín a [...]

10 NAJLEPŠÍCH HOTELOV PRE RODINY S DEŤMI NA MALORKE

27.11.2021

Láka vás predstava rodinnej dovolenky na Malorke? Gratulujeme k skvelému výberu! Letoviská na najväčšom z Baleárskych ostrovov ponúkajú jedinečnú kombináciu turistických atrakcií, príjemnej atmosféry, širokých piesočnatých pláží, slnkom vyhriateho mora, vynikajúcej kuchyne a hotelových rezortov, v ktorých sa malí cestovatelia budú cítiť ako v raji. Zafiro Can [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

travelco

Aktuality a zaujímavosti zo sveta dovoleniek

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 25070x
Priemerná čítanosť článkov: 3134x

Autor blogu

Kategórie